Bedriftsdagene 2023: 6. juni

Siste dag for Bedriftsdagene 2023 gikk besøket til Sørby Utleie i Indre Østfold, Refsnes Gods og Contiga i Moss, Borg Havn og Østfoldhallene i Fredrikstad,  Nexans i Halden og Glomma Papp i Sarpsborg.

Veiledere fra NAV og karriereveiledere fra skole besøker Borg Havn.

Sørby Utleie

– Vi var 12 veiledere fra ungdomsskoler og NAV som ble tatt godt imot av daglig leder Martin Authen med mottoet deres «super service alltid», forteller Anne Berit Sommernes fra NAV Indre Østfold.

Firmaet har 4 avdelinger i Spydeberg, Vestby, Halden og Sarpsborg med totalt 52 ansatte. 35 av de jobber i Spydeberg. De har helt nye lokaler i Spydeberg, og der er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Som Martin Authen selv sa det: «bygget er laget litt som en flyplass med retur i den ene enden og henting i den andre enden».

For returdelen er det allerede etablert en selvbetjeningsløsning utenom åpningstid. De jobber med å få til samme løsning for henting også. De ansatte har selv vært med å forme område/lokalene slik at de skal fungere best mulig i forhold til arbeidsflyt.

Senteret på Holtskogen er Norges største og mest miljøvennlige utleiesenter. Det er solcellepanel på alle takflater, og det er oppsamling av regnvann på alle takflater som igjen brukes til å vaske maskiner. Alt vann som brukes i vaskehaller gjenvinnes 80%. Firmaet er derfor stort sett selvforsynt med strøm og vann.

Kompetanse de har behov for:

  • Mekanikere – landbruksmekaniker, industrimekaniker, anleggsmekaniker og truck og liftmekaniker. Det er manko på lærlinger innen mekaniske fag generelt, og spesielt ønsker de seg truck og liftmekanikere.
  • Klargjørere – bygg og anleggserfaring, teknisk erfaring.
  • Sjåfører – fagbrev logistikk, førerkort kl CE, YSK, kranførerbevis, maskinførerbevis.
  • Montører – bygg og anleggserfaring, fagbrev bygg relaterte fag.
  • IT og markedsføring – modernisering og effektivisering av måten de driver på. Digitalisering. Spesielt er det manko innenfor utviklere.

17% av de ansatte har fagbrev, 52% er ufaglærte med relevant erfaring.

Bransjen trenger flere som tar utdanning innen praktiske fag!

Eierne av Sørby så et behov i forbindelse med utleie av maskiner og har derfor startet firmaet DigiQuip. Utgangspunktet for firmaet er at via en QR-kode så får bruker av maskinene deres tilgang til opplæring og relevant informasjon om maskinen de leier. Denne løsningen selger de også til andre firmaer med samme behov.

Det som startet med to brødre med fagbrev som tømrere og en lift som de leide ut når de ikke trengte den selv, har blitt til et firma med 52 ansatte og etableringen av enda et firma ut fra nye behov som dukket opp.

Nexans

– I dag har vi fått være med å dypdykke i Nexans spennende utvikling, forteller Camilla Hoffstrøm fra NAV Halden.

HR konsulent Clara Arnesen og HR leder Linda Nyegaard fortalte oss engasjerende om Nexans i Halden, som er en innovativ industribedrift som produserer undersjøiske kabler med leveranser til hele verden.

Nexans i Halden startet i 1974, da var de 73 ansatte. Nå i 2023 vil de bikke over 1000 ansatte; operatører, ingeniører innen maskin , el og prosess, teknikere, mekanikere, kvalitetspersonell og støttefunksjoner.

Nexans er en allsidig arbeidsplass her er det mange muligheter både for en variert arbeidsdag og kompetanseheving intern i bedriften.

Knut Hovland (leder for investeringer og vedlikehold) som viste oss rund inne i produksjonsområdet for kablene pekte på at her er det mulig å finne spennende og interessante arbeidsoppgaver alt fra det og styre maskiner via en skjerm eller jobbe fysisk ute i fabrikkområdet.

– I jobb på Nexans bør du ha en ekstra høy omstilling- og endringskompetanse, man er under kontinuerlig læring og utvikling. Teknisk og digital kompetanse er ett must, og gode samarbeidsevner og stabilitet er nøkkelord i det å være ansatt i Nexans.

Nexans er nå i gang med ett spennende lærlingeprogram som har som mål og tiltrekke seg enda flere elever som ønsker å gå veien mot fagbrev i produksjonsteknikk, mekaniker og elektriker. Det heier vi på, avslutter Hoffstrøm.

Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde

Østfoldhallene

– I dag var vi på Østfoldhallene i Dikeveien i Fredrikstad, forteller Gitte Godø fra NAV Fredrikstad.

– Senterleder Anne Vik åpnet og presenterte stolt senteret hvor hun har vært leder i mange år. Hun snakket varmt om alle medarbeiderne på senteret som var de som gjør Østfoldhallene til en god opplevelse for kundene.

Hun løftet fram gode erfaringer med samarbeidet de har med NAV Fredrikstad.

– Vi fikk møte butikksjefene på Jernia, Trine Wilhelmsen, og Clas Ohlsson, Jan Erik Engsmyhr, som fortalte om sine butikker og hvordan de rekrutterer, og til slutt fikk vi omvisning hos Zoohjørnet, Kicks og Fransa. Ulike butikker med engasjerte og dedikerte butikksjefer, avslutter Godø.

Glomma Papp

Glomma Papp har designet, utviklet og produsert emballasje- og displayløsninger helt siden 1931 og er en familieeid bedrift.

– De har mottatt flere nasjonale og internasjonale utmerkelser for arbeidet sitt. Vi fikk en omvisning der vi fikk se alle de forskjellig typene produkt de lager. Samt et besøk inne i produksjonen der vi fikk et inntrykk av hvordan det er å jobbe i en fabrikk, forteller Annette Lorange Ekstrøm fra NAV Sarpsborg.

Glomma Papp sitt kompetansebehov for fremtiden er fagarbeidere, men de ønsker også å ta inn ufaglærte som virkelig ønsker å jobbe. De vektlegger at hos Glomma papp skal du kunne som ansatt utvikle deg både i yrkeslivet og som person!

Borg Havn

– Borg havn er en allsidig flerbrukshavn, og deres arealer benyttes av en rekke ulike virksomheter. Borg havn har en sentral rolle i utviklingen på Øra industriområde, og de tar også grep for det grønne skiftet. Det er blant annet etablert store områder med solcellepaneler på flere av deres bygg, og det er stort fokus på elektrifisering av maskiner og utstyr. I tillegg er det spennende arbeid i gang på blant annet karbonfangst, forteller Maria Andersen fra NAV Fredrikstad.

Hos Borg havn jobber det personer med variert bakgrunn og utdanning. De har erfaring med å tilby sommerjobb til unge og har også hatt utplassering av unge i arbeidsuke. Deres tips til unge som skal ut i arbeidslivet: Det aller viktigste er at man viser stå-på-vilje, at man møter til tiden og er interessert i å lære.

Refsnes Gods

– Vi var 12 fra NAV og ungdomsskoler som var på Refsnes Gods hotell 6. juni, forteller Ingunn Sandem Bro, karriereveieleder fra Moss. Hotelldirektør Ismahene Boussakra tok godt i mot oss. Hun var meget engasjert og fortalte om hotellets historie tilbake til 1700 tallet. Dette er hotellet som har historie, mat, vin og kunst høyt oppe. Kvalitet i alle ledd! Og spesielt flott var Restaurant Munch, vinkjelleren og suitene. Alle 61 rom er utsmykket med originale kunstverk. De ansatte blir godt tatt vare på og er gjester hver 4. helg for å føle på hvordan konseptet er. 

Her kan du lese om Bedriftsdagene Dag 1 og Dag 2