Bedriftsdagene 2023: 1. juni

Denne dagen fikk skole og NAV-veiledere besøkt VPK Packaging i Halden, Maskin og Utemiljø i Indre Østfold, Sirkel i Fredrikstad, Fosby og Sykehuset Østfold i Sarpsborg.

VPK Packaging

– Vi fikk omvisning hos VPK Packaging som er en av verdens mest moderne og høyteknologiske fabrikk i Halden, forteller Annette Lorange Ekstrøm fra NAV.

Fabrikken er full av smarte og geniale teknologiske løsninger, som gjør dem i stand til å produsere enorme mengder emballasje til sine kunder, døgnet rundt.

For fremtiden er behovet for produksjonsteknikkere stort og med økende bruk av AI vil ekspertise på feltet var essensielt.

Det ble en flott og spennende dag med både veiledere fra NAV, videregående og ungdomsskole og Karrieresenteret, avslutter Annette.

Sirkel Materialgjenvinning

Vi snakker ikke om avfall lenger, men ressurser!

– I dag var vi så heldige å besøke Sirkel Materialgjenvinning på Øra industriområde. Fredrikstad betegnes som Norges hovedstad for sirkulær økonomi, og Sirkel materialgjenvinning bidrar sterkt her, forteller Maria Andersen fra NAV Fredrikstad.

Sirkel mottar glass- og metallemballasje fra kommuner i hele Norge. 100% av utsortert glass- og metall blir sendt til materialgjenvinning, og gjenoppstår som verdifullt råmateriale for helt nye produkter.

– Anlegget på Øra er Nord-Europas mest moderne i sin sort. Det var utrolig nyttig å se anlegget, og kjenne på kroppen hvor store krefter som er i sving her i fabrikken, sier Andersen.

Bedriften har nylig blitt lærebedrift i produksjonsteknikerfaget, og de har hatt en sentral rolle, og bidratt i flere sammenhenger i forbindelse med NAV sitt samarbeid med Viken fylkeskommune om voksenopplæring i teknologi og industrifag med fordypning i gjenvinningsfaget. De har også hatt et godt samarbeid med NAV om rekruttering og inkludering over flere år. 

Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde

Sykehuset Østfold

– På sykehuset Kalnes fikk vi høre om alle de ulike rollene som må til for at et sykehus skal gå rundt. Det er mangel på helsepersonell og kravene til digital kompetanse er stort på et  moderne sykehus. Dette fikk vi se i praksis når vi fikk en omvisning i Servicegården der roboter frakter varer fra lagret og til avdelingene.

Vi fikk også se hvordan systemer på sykehuset fungerer sammen for at rom skal bli raskt og sømløst vasket når en pasient blir skrevet ut, forteller Annette Lorange Ekstrøm fra NAV Sarpsborg.

Fosby 

11 medarbeidere fra hhv NAV Fredrikstad, Rakkestad og Sarpsborg samt Kalnes vgs. besøkte i dag Fosby As.

– Trine og May-Lis fortalte engasjert om bedriftens historie, og presenterte de 4 ulike bedriftene innenfor konsernet som i sum utgjør om lag 100 ansatte, forteller Hedda Bothne fra NAV Sarpsborg.

Fosby er opptatt av kompetanse, utvikling og være en solid bedrift som setter sikkerhet høyt. Inkludering og å skape muligheter for mennesker som ønsker innpass i bransjen er viktig for de - uavhengig av alder, kjønn og bakgrunn. Heia Fosby!

Maskin og utemiljø

– Vi var 12 stykker fra ungdomsskole, videregående og NAV som besøkte Maskin og utemiljø på Mysen i dag, forteller Anne Berit Sommernes fra NAV Indre Østfold.

Ifølge daglig leder, Tore D. Carlsen, har de verdens beste plassering i rundkjøringen rett ved E-18 og riksvei 22. Firmaet består av 4 avdelinger: anleggsavdelingen, lekeplassavdelingen, skjøtselsavdelingen og eiendomsavdelingen. 

Mange tenker at dette er en jobb med mye tunge løft. Dette er noe firmaet har prøvd å minimere ved å anskaffe teknologisk verktøy til å gjøre jobben for dem.

– Vi ble blant annet utfordret både på å legge belegningsstein med trykkluftverktøy på anleggsmaskin og med «ghostbustermaskinen». Disse maskinene, i tillegg til alle de andre store og små maskinene som firmaet disponerer, er noe av det som ungdommene «faller for».

Hva er det så de ser etter når de skal ansette?

De ønsker seg ansatte med «pæsjen» og en indre driv, nærmere forklart som arbeidslyst, arbeidsvilje, godt humør, teamarbeider og selvstendig. Ønsker at de skal «briljere» med hendene sine.

Hvilken utdanning trenger man?

Først og fremst er det personer med vg1, vg2 og lærlingetid innenfor anleggsgartnerfaget. De ønsker seg flere som går denne veien, men de har også ansatte som har tatt full opplæring i bedrift.

De skulle gjerne hatt flere lærlinger, men sier selv at de er vanskelige å få tak i. I samarbeid med flere firmaer i bransjen jobbes det nå iherdig med å få en anleggsgartnerlinje til Mysen videregående skole.

– Vi tar av oss hatten for engasjementet og entusiasmen som Tore D. har i forhold til det han jobber med. Vi lot oss i hvert fall engasjere og takket så mye for en innholdsrik dag, og for de kule grønne solbrillene vi fikk til å ha i det pene været, sier Sommernes.

Les her om bedriftsbesøk 25.mai.​​​​​​​