Det beste du kan investere i nå er deg selv

Ingenting gir bedre avkastning nå enn investering i sin egen kompetanseutvikling.

Vera Rosnes  

COVID-19 har sendt mange av oss hjem, noen til hjemmekontor, noen fikk en ufrivillig pause.

Det har aldri vært en bedre tid i livet ditt til å satse kraftig på å lære nye ferdigheter eller fag. Denne tiden kommer kanskje aldri tilbake. Det er nå du har både tid og muligheter, ettersom at det har blitt åpnet for flere støtteordninger og at det blir lov å studere mens man går på dagpenger.

Hvis du har fått mindre jobb eller er helt uten og du begynner å bli frustrert og engstelig, vend oppmerksomheten din til selvutvikling og tilbake til jobb.

Å holde deg stimulert og finne måter å lære nye ferdigheter kan hjelpe deg med å komme styrket tilbake til jobb, eller det åpner dører for nye muligheter i fremtiden. Det er mange nettressurser som er tilgjengelig, så det er en perfekt tid for å lære nytt, og dermed også gjøre et positivt bidrag for å forbli aktuell på arbeidsmarkedet.

Når du en gang kommer tilbake på arbeidsplassen din, så kan du utnytte de nye ferdighetene for å få nye oppgaver eller en helt ny rolle. Noen blir kanskje nødt til å finne seg en ny jobb. Uansett så kan man prøve å få mest mulig ut av denne usikre tiden.

Læring er veldig individuelt, og man finner mange måter som passer ens egen læringsstil best:

Se et webinar eller delta på et frokostmøte på nett. Webinarer er en flott måte å lære mer om et spesifikt emne på kort tid. Du blir i tillegg veiledet av noen, ofte i sanntid, slik at du kan stille spørsmål.

Ta et nettbasert kurs. Mange fagskoler, høgskoler og universiteter i Norge tilbyr etter- og videreutdanning, hvor noen studier og kurs er nettbaserte, og noen er delvis på nett med fysiske samlinger. I vår nye virkelighet kommer utdanningssektoren å utvikle nettundervisning i større skala.

Det er enkelt å øke sine ferdigheter gjennom mange millioner kurs på nettsteder som f.eks.: Coursera, edX, FutureLearn eller Udacity. Med korona som holder deg hjemme, har du tid til å dedikere deg til å fullføre et kurs på alt fra 4-8 uker eller mer.

Ta et fagbrev eller sertifisering. Å bli sertifisert viser at du har bestått en eksamen gitt av et sertifiseringsorgan, som du deretter kan utnytte når du er på jobbjakt. Avhengig av bransje, er det flere alternativer og aktører å velge mellom. Man må ikke glemme AOF og Folkeuniversitetet som tilbyr yrkesrettede utdanninger og kurs fra fagbrevkurs til høgskolefag. Videregående opplæring for voksne er tilbud du finner hos fylkeskommunene.

Ta en karriereveiledning på nett. Hva med å bruke denne tiden til å ta en karriereveiledning på nett? Gjennom karriereveiledning blir du utfordret til å reflektere over dine evner og målsetninger og du kan også få hjelp til å presentere din realkompetanse og dine personlige egenskaper for arbeidsmarkedet.

Det er forståelig at å være begeistret for kompetanseutvikling som tema kan sitte langt inne hos mange akkurat nå. Dette er usikre og tøffe tider hvor din helse og økonomi kan være i fare. Det er klart at vi alle er bekymret. Men vi bør velge å svare på bekymringene ved å gjøre noe konstruktivt og positivt, noe som ruster oss for fremtiden.

Av Elena Rosnes. Først publisert i Sarpsborg Arbeiderblad