Bedriftsdagene 2022

I mai-juni arrangerer Kompetanseforum Østfold de årlige Bedriftsdagene, en serie bedriftsbesøk for karriereveiledere og NAV-ansatte.

Hos Kronos Titan i Fredrikstad 

Endelig kunne Kompetanseforum Østfold arrangere bedriftsbesøkene igjen. Etter lang tid med pandemi og digitale Bedriftsdager, får vi gleden av å komme ut og besøke bedriftene i Østfold igjen.

Flere lokale bedrifter åpner dørene for å gjøre arbeidslivet og bransjen sin kjent for de som veileder unge og voksne i Østfold. Karriereveiledere fra ungdomsskoler og videregående skoler, veiledere hos NAV og Karrieresenter Østfold fikk god informasjon og spennende omvisning på Fosby i Sarpsborg, Seal Engineering, Hydrolift, Mills, Batteriretur, Hydrovolt og Kronos Titan i Fredrikstad, Askim Mekaniske Verkstedi Askim, Smart Innovation Norway og Mekaniske Service i Halden og Contiga i Moss.

Her er fortelleringer fra noen av besøk:

Bedriftsbesøk hos Seal Engineering  

–  Mytene om at produksjonsbedrifter er skitne og støyfulle fikk seg en kraftig knekk; her møtte vi lyse, rene lokaler og moderne teknologi som gjør at Seal Engineering AS er blant de beste i verden på sitt område, forteller Gitte Godø fra NAV Fredrikstad.

De som grunnla Seal Engineering på 80-tallet er fortsatt eiere, og all produksjon foregår på Rolvsøy. De 45 ansatte utvikler, tester og produserer tetningsløsninger for industrien, olje og energi-bransjen, vind- og vannkraftproduksjon og den maritime industrien. Her er det kort vei fra tegnebord til sluttprodukt. Det er ulik kompetanse blant de ansatte, alt fra CNC-operatører, ingeniører innenfor maskin, kjemi og IT, til jurister, økonomer og prosjektledere.

«Vi skal anerkjenne at talenter finnes utenfor det etablerte utdanningssystemet» Punkt 8 i Seal Engineering sin kvalitetspolitikk. Seal Engineering AS er opptatt av kompetanse, men er tydelige på at det er mange veier inn til dem. Det har hendt at de har tatt inn elever som ikke passer inn i skolesystemet, og de har også hentet gode elever fra den videregående skolen.

De oppfordrer sine ansatte til å ta fagbrev i samarbeid med OK Industri og ulike kurstilbydere, og henger opp fagbrevene som synlige bevis på den enkeltes kompetanse. Videre støtter de opp om de som ønsker å ta høyere utdanning og har dermed også bachelor- og masterstudenter i sin arbeidsstokk. Her er det god spredning i kompetanse – og i alder.

Hydrolift – for noen båter!

– På Hydrolift sitt produksjonslokale på Øra industriområde fikk karriereveiledere og NAV-ansatte se produksjonen av Hydroliftbåtene, og det var produksjonssjef Anders Vongraven Krogh som stod for omvisningen. HR sjef Annika Kluge ga også en flott presentasjon av Hydrolift og resten av Eker Design og deres spennende prosjekter, forteller Maria Andersen fra NAV Fredrikstad.

Besøkende fikk høre at hos Hydrolift er det muligheter for alt fra ufaglærte med en teknisk innsikt og rett holdningen til høyt utdannede.  Det er også flere av de ansatte som har tatt fagbrev mens de har jobbet der, og de har mulighet for å ha lærlinger innen flere fagretninger. De er også i kontakt med en ungdomsskole i Fredrikstad for å inngå et samarbeid om utplassering av elever hos bedriften.

Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde

Kronos Titan gjør verden hvitere

Spennende omvisning hos Kronos Titan, en av hjørnesteinsbedriftene på Øra. Siden 1916 har de produsert titandioksidpigmenter som er et viktig råstoff for fremstilling av maling, plast- og papirprodukter.

– Hos Kronos Titan jobber det prosessoperatører, elektrikere, rørleggere, laboranter, automatikere og mekanikere (for å nevne noen). Her er det mulighet for sommerjobb, og det er muligheter for ufaglærte som kunne tenke seg å ta fagbrev mens man er i jobb. I tillegg er de godkjent lærebedrift (også i elektrikerfaget), forteller Gitte Hovin fra Karrieresenter Østfold.

Flott besøk hos Batteriretur/Hydrovolt

Batteriretur er operatør for Hydrovolts nye fabrikk på Øra, som skal gjenvinne råvarer fra brukte elbil-batterier.

Utrolig spennende å få høre om og se det nye anlegget Hydrovolt. Her skjer det mye innovasjon, en raskt voksende bedrift og bransje. Fremtiden er elektrisk, forteller Maria Andersen fra NAV Fredrikstad.

Samarbeid om Bedriftsdagene

– Det er sjette år på rad at Kompetanseforum Østfold arrangerer de populære Bedriftsdagene, der karriereveiledere fra ungdomsskoler, videregående skoler, Karrieresenter og NAV besøker bedrifter i Østfold for å lære om hva ulike fag er i dag, og hva bedriftene legger vekt på når de skal rekruttere for fremtiden, sier Jim Lindquist fra Viken fylkeskommune.

I disse årene har veiledere stiftet bekjentskap med mange spennende Østfoldbedrifter: Contiga, Hydrolift, Mills, Batteriretur, Hydrolift, Askim Mekaniske Verksted, Seal Engineering, Betongbygg, Denofa, Askim og Mysen Rør, Borregaard, Nexans, Caverion, Sykehuset Østfold, Aker Solutions, Brennemoen hotel, Infotjenester, Steen Stål Gjenvinning, Metallco, Nettbuss, Kronos Titan, Støtvig hotel, Refsnes Gods, Slåttland, Nipas Byggeentreprenør, Dynatec, Atea, Fredrikstad Energi, Orkla Rygge, Øst AS, Fosby AS, Mekaniske service og Smart Innovation Norway.

Et flott samarbeid mellom Kompetanseforum Østfold (fylkeskommune, NAV, bedrifter) og Partnerskapet for karriereveiledning!