Tirsdag 29.03.2022 arrangerte Fredrikstad Næringsforening, i samarbeid med Kompetanseforum Østfold, innspillsmøte om kunnskapsløft innen sirkulærøkonomi.
- Formålet med samlingen var å bygge felles forståelse for behov og muligheter for kompetansebygging innen sirkulær økonomi. Innspillene blir også startskuddet for flere mulige samarbeidstiltak for å sikre at fremtidens kompetansebehov i Østfold blir møtt, sa Hege Bongard fra Fredrikstad Næringsforening, som leder forprosjekt «Sirkulær økonomi – et kunnskapsløft fra utdanning til bedrift».
Trine Sirnes
Hva kan din virksomhet bidra med?
Formålet med workshopen var også å få samlet utdanning og næring ved samme bord for å mobilisere til samarbeid på tvers.
Tettere samarbeid mellom utdanning, forskning og næringsliv i Østfold står sentralt i utviklingen av et bærekraftig lokalsamfunn, der relevant og oppdatert kunnskap er nøkkelen for å lykkes, sa fylkesrådsleder i Viken fylkeskommune Siv Henriette Jacobsen, når hun åpnet innspillsmøte.
- Det holder ikke å endre undervisningsplaner, vi bør også finne nye måter å organisere oss og samhandle på – jeg synes vi fikk en god start. Vi må stå sammen om å løse morgendagens samfunnsutfordringer. Gjennom å etablere samarbeid mellom aktørene vil vi kunne jobbe mer målrettet for å lukke kunnskapsgapet, sa Hege Bongard.
Etter planen skal forprosjektet berede grunn til en pilot i Fredrikstad, som kunne kartlegge og teste ulike metoder for kompetanseløft og teste ulike koblinger mellom skole & næringslivet, hele kompetansekjede.
- I denne fasen er det snakk om identifisering av behov, kartlegging av muligheter og at deltakerne deler erfaringer, lærer av hverandre, forklarte Elena Rosnes leder for Kompetanseforum Østfold.
En vei å gå på sirkulærøkonomi
I korte trekk handler sirkulær økonomi om å beholde eller øke produktivitet, uten å øke innsatsfaktorene og samtidig redusere avtrykket på miljøet. Det spiller med andre ord en nøkkelrolle i det grønne skifte.
Innspillene fra aktørene viser at sirkulære forretningsmodeller, måling av sirkularitet, sirkulære anskaffelser, leverandørkjedesamarbeid etc er på vei til å få en tydeligere plass på agendaen, men det er fortsatt en vei å gå.
- Vår tolkning er at det er en stor grad av umodenhet der ute, og det er mye å gå på når det kommer til kompetanse om bærekraftsarbeid. For å skape bevissthet og prioritet rundt bærekraft vil også kravene til rapportering øke med årene som kommer, fortalte Klaus Hansen fra BDO.
- Skal vi lykkes er vi avhengig av at utdanning kobles på i større grad. Uten økt og relevant kompetanse på feltet vil vi ikke få det til, avsluttet Siv Henriette Jacobsen.