Kompetanseforum Østfold jobber for at unge får kompetanse som ruster dem best mulig for fremtiden. Vi får hjelp fra flere kloke hoder å svare på spørsmålet om hvilken utdanning du bør velge.
Vårt første bud er at det er lettere å velge studieretning hvis du har allerede funnet noe du liker. Hvis du ikke har det, så velg noe som du har litt interesse for og som du tror du kan gjennomføre.
Så trenger du å få oversikt over hvilke muligheter som finnes, og hvilke yrker er etterspurt nå og framover.
Guri Bugge, som jobber med klima i fylkeskommune vil fortelle deg at klimaendringene går stadig raskere, og bidrar til at verden også endres raskt. Det er derfor viktig at du er forberedt på endringer når du planlegger framtiden din. En god utdanning, uansett om det er et fagbrev eller en mastergrad, er et godt grunnlag for å utvikle seg videre. Vi trenger mange kreative elektrikere og rørleggere for å legge om energisystemet, gode byggingeniører for å bygge smart, faglig sterke kunstnere for å engasjere folk i lavutslippssamfunnet, lynende skarpe bønder for å sørge for moderne matproduksjon, og hardtarbeidende akademikere for å forske fram de nye løsningene.
Ketil Solbakke fra Fagskolen i Viken peker på at det er stor mangel på folk med yrkesfaglig utdanning. Dette er utdanninger hvor du kan velge om du vil jobbe med mennesker gjennom for eksempel helseutdanningene, eller noe mere teknisk om du ønsker noe i den retningen. Det beste med yrkesfaglige utdanninger er at du er fult utdannet etter fire år og du har også mulighet til å studere videre etterpå. Fagskolene tilbyr studieløp hvor du kan fordype deg innenfor faget ditt.
Ønsker du å jobbe i sykehuset, har vi stort behov for helsepersonell, sier Kjersti Aarvik Holøs fra Sykehuset Østfold. Helsetjenesten trenger deg for å imøtekomme fremtidens behov for blant annet sykepleiere, vernepleiere, helsefagarbeidere og ambulansearbeidere.
Lise Eastgate fra IT-selskap Itera forteller at etterspørselen etter IT-kompetanse er, og vil være stor i mange år fremover. IT- og teknologi er smarte og sikre studievalg, mener Mari-Ann Akerjord fra Høgskolen i Østfold. Personer med IT jobber med mange forskjellige spennende oppgaver: webutvikling, spilldesign, programmering, drift- og utvikling av smarte IT-løsninger, opplæring, salg, markedsføring og mye mer. Høgskolen i Østfold tilbyr IT-utdanninger innenfor flere studieretninger, og vi tar gjerne imot deg som fremtidig student hos oss!
Ifølge Tone Skau Fossvik fra Karrieresenter Østfold så kan det være lurt å tenke på at utdanningen skal føre deg til en jobb du vil kunne mestre og like. Det er ikke slik at du bare skal tenke et konkret yrke, men tenk på bransjer, temaer og hvilke utdanninger som leder deg i den retningen du ønsker. Det er viktig å tenke gjennom hva som interesserer deg, og hvilke personlige egenskaper du ønsker å bruke i jobb.
Det er lett å følge strømmen og bli påvirket av familie og venner. Det er fint å snakke med venner og familie om studievalg, men det er viktig at du tenker over hva du selv vil. Er du interessert i mennesker, mote eller teknologi? Hvilke fag synes du er gøy, og hva er du god til? Ikke vær redd for om du velger feil. Selv har jeg tatt kjemi og prosess på videregående og jobbet som prosessoperatør i flere år før jeg igjen satte meg på skolebenken og valgte en annen retning, forteller Silje Sandbukt Simonsen, som jobber med Human Resources på Borregaard.
Gunhild Rosnes, leder for Cafe Hanco er enig: For mange er dette det første selvstendige valget de tar, som de selv helt og holdent må stå for. Jeg tror faktisk vi må la ungdommen velge selv. For de fleste av oss handler livet om å prøve og feile, mestre og ikke mestre, det endelige valget for resten av livet tas ikke som femtenåring, det er bare det første steget inn i selvstendige livet.
Så, kjære femtenåring, vær sosial og aktiv og fremfor alt ikke stress. Det finnes ikke noe som heter ferdig utdannet nå lenger. Gjør deg klar til konstant læring, vær optimistisk og gi full innsats!
Først publisert i Sarpsborg Arbeiderblad og Moss Avis