Tiden er inne for å oppdatere seg

Det har aldri vært en bedre tid i livet ditt for å lære noe nytt og dermed også gjøre et positivt bidrag for å forbli aktuell på arbeidsmarkedet.

Envato elements  

Pandemien og nedstengning har sendt mange av oss hjem, noen til hjemmekontor, noen fikk en ufrivillig pause. Det er dessverre også slikt at flere av de permitterte ikke vil få anledning til å vende tilbake til den jobben de hadde før korona.

Kompetanseforum Østfold jobber for at både unge og voksne har kompetanse for fremtiden og samtidig at det er nok arbeidskraft med relevant kompetanse i arbeidsmarkedet. Det vi vet er at jo lenger man er borte fra jobben jo mindre sannsynlig er det å komme tilbake til jobb. Derfor bør man satse på videreutdanning for å få mest mulig ut av denne usikre vanskelige tiden.

Det er nå du har både tid og muligheter, ettersom at det har blitt åpnet for flere støtteordninger og at det blir lov å studere mens man går på dagpenger.

Hvis du begynner å bli frustrert og engstelig, vend oppmerksomheten din til selvutvikling og tilbake til jobb. Å holde deg stimulert og finne måter å lære nye ferdigheter kan hjelpe deg med å komme styrket tilbake til jobb, eller det åpner dører for nye muligheter i fremtiden.

For noen kan det være å komme gjennom et fagbrev eller heve digitale ferdigheter. For andre – tenke på hva annet man har lyst til å gjøre og lage en kompetanseplan. Det er viktig å ha et mål med videreutdanning eller omskolering, men uansett det er bedre å gjøre noe, ikke bare snakke om det.

Det er mange nettressurser som er tilgjengelig for å lære nye ferdigheter eller fag:

Se et webinar, hør en podkast eller delta på et frokostmøte på nett. Webinarer er en flott måte å lære mer om et spesifikt emne på kort tid. Du blir i tillegg veiledet av noen, ofte i sanntid, slik at du kan stille spørsmål.

Ta et nettbasert kurs. Mange fagskoler, høgskoler og universiteter i Norge tilbyr etter- og videreutdanning, hvor noen studier og kurs er nettbaserte, og noen er delvis på nett med fysiske samlinger. Det er enkelt å øke sine ferdigheter gjennom mange millioner kurs på nettsteder som f.eks.: Coursera, edX, Udacity eller på LinkedIn. Sjekk også Digital Norway sine korte kurs og veivisere. Med korona som holder deg hjemme, har du tid til å dedikere deg til å fullføre et kurs på alt fra 4-8 uker eller mer.

Ta et fagbrev eller sertifisering. Å bli sertifisert viser at du har bestått en eksamen gitt av et sertifiseringsorgan, som du deretter kan utnytte når du er på jobbjakt. Avhengig av bransje, er det flere alternativer og aktører å velge mellom. Man må ikke glemme AOF og Folkeuniversitet et som tilbyr yrkesrettede utdanninger og kurs fra fagbrevkurs til høgskolefag. Videregående opplæring for voksne er tilbud du finner hos fylkeskommunene.

Ta en karriereveiledning på nett. Hva med å bruke denne tiden til å ta en karriereveiledning på nett? Gjennom karriereveiledning blir du utfordret til å reflektere over dine evner og målsetninger og du kan også få hjelp til å presentere din realkompetanse og dine personlige egenskaper for arbeidsmarkedet. Ta kontakt med Karrieresenter Østfold.

Det er forståelig at å være begeistret for kompetanseutvikling som tema kan sitte langt inne hos mange akkurat nå. Dette er usikre og tøffe tider hvor din helse og økonomi kan være i fare. Det er klart at vi alle er bekymret. Men la oss velge å svare på bekymringene ved å gjøre noe konstruktivt og positivt, noe som ruster oss for fremtiden.

Av Elena Rosnes. Først publisert i Halden Arbeidsblad 08.02.21

Til toppen