Slik formes fremtidens arbeidsliv i Østfold

Silvija Seres er kjent som en av Norges fremste teknologieksperter. I sin populære podkastserie intervjuer hun nå en rekke østfoldinger som former fremtidens arbeidsliv.

NY KUNNSKAP: Silvija Seres i samtale med Markedspartners Stig Hammer på Refsnes gods 10. mars. Hallvard Mørk Tvete  

- Vi har fått mange spennende og ulike historier om utvikling og bruk av teknologi i Østfold. Østfold er et av de fremste områdene i landet innen industrialisering, og jeg opplever at man her er seg bevisst både gamle tradisjoner og moderne arbeidsmåter. Det å spre disse gode lokale historiene er viktig, sier teknologiekspert Silvija Seres.

Hun er kjent for å formidle kunnskap om digitalisering og teknologisk omstilling på «lettforståelig» vis, blant annet gjennom podkast-serien LØRN TECH. 

Ni historier

11. mars hadde hun med seg sine gode medhjelpere i LØRN TECH til Østfold. På Refsnes Gods i Moss intervjuet Seres ni Østfold-aktører som på ulikt vis skaper vekst og utvikling gjennom moderne teknologi og digitalisering.

Samtalene resulterer i ni podkast-episoder på rundt 15 minutter hver.

Blant intervjuobjektene er gründere, næringslivsledere, forskere og ledere fra offentlig sektor i Østfold.

Stordata, digital fabrikasjon og helseteknologi

En av dem som blir intervjuet er daglig leder Hanne Eriksen i Verket FabLab i Moss. FabLab er et medlemsbasert fellesverksted som blant annet jobber med såkalt digital fabrikasjon og prototyping. Det handler blant annet om hvordan man kan designe egne produkter i 2D og 3D for så å kommunisere med verktøy og maskiner for å lage de fysiske produktene.  

Og nettopp det å dele på kunnskapen i framtiden er noe av det Eriksen brenner for.

- Utviklingen går så raskt og det er for mye for hver og en å ta innover seg. Derfor trenger vi samarbeid, og deling av kunnskap og erfaring, sier hun.

TROR PÅ DELING: Hanne Eriksen fra FabLab snakket mye om viktigheten av å dele kunnskap. Hallvard Mørk Tvete  

Blant andre gjester i podkast-serien er Markedspartners Stig Hammer som snakker om stordata, Espen Krogh fra Prediktor som samtaler om helseteknologi. Tomas Norlander, forskningsdirektør i IFE Halden som forteller om AI og Ole Jakob Ottestad fra Halden-baserte IPCO som jobber med telecomtjenester på det globale markedet.

Ole Gabrielsen, direktør Teknologi og endring i Sarpsborg kommune som snakker om innovasjon i offentlig sektor og mener at en av vår tids største utfordringer er å endre offentlig sektor.

- Offentlig forvalting må endres, og vi må prestere og endre oss på lik linje eller bedre enn i det private, skal vi klare å opprettholde dagens etablerte velferdsstat. Sannsynligvis samfunnets viktigste fellesoppgave, uansett rolle, om du er innbygger, næringsdrivende, politiker eller ansatt i offentlig forvaltning. Dette går ikke av seg selv, det går ikke over og det angår oss alle, sier Gabrielsen.

- Får viktig innsikt og kunnskap

LØRN-TECH-arrangementet i Moss ble gjort i samarbeid med Kompetanseforum Østfold. Koordinator for forumet Elena Rosnes mener arrangementet gir innsikt i noen av de viktigste temaene i framtidens arbeidsliv.

- Gjennom den podkast-serien får vi helt konkrete historier fra Østfold om hvordan digitalisering og teknologi utvikler samfunnet vårt. Dette er også en spennende ny norsk plattform for livslang læring. Jeg er derfor svært glad for at Silvija Seres har valgt å ha en opptaksdag her, sier Rosnes.

Dette er gjestelista

Dette er «Østfold-gjestene» i LØRN TECH:

  • Hanne Eriksen, Verket FabLab
  • Espen Krogh, Prediktor
  • Tomas Nordlander, Institutt for energiteknikk
  • Stig Hammer, Markedspartner
  • Ole Jakob Ottestad, IPCO
  • Kristoffer Moe, Fagskolen i Østfold
  • Bernt Øivind Børnich, Halodi Robotics
  • Ole Gabrielsen, Sarpsborg kommune
  • Morten Granlund, Capgemini

Podkastene kan du høre her i løpet av de kommende ukene

Av: Pål Blåflat Vikesland

Til toppen