Hva tror teknologer fra Østfold er relevant kunnskap for fremtiden?

Kunnskap som går på tvers av fagområder, og en med en miks mellom spesialisering og generalisering -- det er dette som gjelder. Sånn var svaret vi fikk fra de fleste som var i samtale med Silvija Seres i forbindelse med LØRN sitt podcast innspill fra Fredrikstad og Halden.

Trine Sirnes  

Lars Christian Dahle, daglig leder i Dignio, utdyper at i deres tilfelle etterspørres det en dyp kunnskap om softwareutvikling i kombinasjon med helse- og medisinsk kunnskap om hva som er relevant for pasienten. Healthtech bedriften fra Fredrikstad er Norges ledende leverandør av medisinsk avstandsoppfølging.

Hans Petter Kildal, CEO i Becour AS mener at kunnskap om bærekraft og data er gull verdt som kunnskap i fremtiden. «Det er viktig å vite hvordan ting henger sammen, skjønne hva mennesker behøver for å kunne leve videre på jorden», sier Kildal, som leder et selskap som lager en plattform for å gjøre det enklere for folk å velge grønn energi. 

Roger Fredriksen, daglig leder i Fredrikstad Seafoods, det nye oppdrettsopplegget på Øra, forteller at hvis man har en god biologisk innsikt i samspill med forståelse for vannkvalitet og kjemi, og i tillegg har teknisk innsikt, så stiller man sterkt i aquakultur næringen.

Martin Vatne, Direktør Strategi og Forretningsutvikling i Østfold Energi fremhever fagkunnskaper som programmering og datastrukturer, matematikk og statistikk, visualisering, retorikk og pedagogikk. Han peker også på ferdighetene som strukturert problemløsning, entreprenørskap, evne til rask læring og empati. 

Harald Holone, dekan ved Avdeling for informasjonsteknologi ved Høgskolen i Østfold understreker at nysgjerrighet, tverrfaglighet og kritisk tenking er alfa omega. «Forskningsbasert kunnskap som fundamentet, sammen med praktisk anvendelse, nysgjerrighet og kritisk tenking former fremtiden. Og vi må gjøre det sammen, det finnes jo få "Da Vincier", avslutter Holone.

Svarene er hentet fra en podkastserie med fokus på Østfold. Denne serien lages av LØRN i samarbeid med Kompetanseforum Østfold, Vekst i Fredrikstad-programmet (Fredrikstad Næringsforening / Fredrikstad kommune) og Smart Innovation Norway. LØRN podkaster er korte og inspirerende samtaler om konkrete teknologiprosjekter der Norge og Østfold har tydelige fortrinn. 

Til toppen